Page 13 of 13

Re: Auto bed probing and compensation with G29 Development

Posted: Tue Jul 26, 2016 8:45 am
by eussrh
Nevermind. Figured out the servo pin was on the MEXT1 header. Wired it up for testing and after enabling it in configuration.h, it seems to respond to M280 commands just fine.

Re: Auto bed probing and compensation with G29 Development

Posted: Sat Aug 27, 2016 11:55 am
by zanthor
So I can't seem to figure out how to setup the appropriate Z offset to make this work right. M206 seems to be storing the value but the printer doesn't seem to pay attention to it - to test this I've set the Z offset at a positive 5, which should back this puppy up into the air and squirt away... but it doesn't...

I've also tried M851, it just says OK and doesn't seem to do anything.

I'm using Simplify3d, Taz5 with a BLTouch sensor, and it's working perfectly if I add the offset in Simplify3d.... but since I have two printers, and the offset is different between them (Only by .1, but still), it'd be nice to have 1 gcode file that worked for both printers!

Re: Auto bed probing and compensation with G29 Development

Posted: Wed Aug 31, 2016 9:13 pm
by Rp1030
zanthor wrote:So I can't seem to figure out how to setup the appropriate Z offset to make this work right. M206 seems to be storing the value but the printer doesn't seem to pay attention to it - to test this I've set the Z offset at a positive 5, which should back this puppy up into the air and squirt away... but it doesn't...

I've also tried M851, it just says OK and doesn't seem to do anything.

I'm using Simplify3d, Taz5 with a BLTouch sensor, and it's working perfectly if I add the offset in Simplify3d.... but since I have two printers, and the offset is different between them (Only by .1, but still), it'd be nice to have 1 gcode file that worked for both printers!
Try using G92 in place of M206

Re: Auto bed probing and compensation with G29 Development

Posted: Wed Aug 31, 2016 9:28 pm
by zanthor
Rp1030 wrote:
zanthor wrote:So I can't seem to figure out how to setup the appropriate Z offset to make this work right. M206 seems to be storing the value but the printer doesn't seem to pay attention to it - to test this I've set the Z offset at a positive 5, which should back this puppy up into the air and squirt away... but it doesn't...

I've also tried M851, it just says OK and doesn't seem to do anything.

I'm using Simplify3d, Taz5 with a BLTouch sensor, and it's working perfectly if I add the offset in Simplify3d.... but since I have two printers, and the offset is different between them (Only by .1, but still), it'd be nice to have 1 gcode file that worked for both printers!
Try using G92 in place of M206
Looking at G92 I'd have to do that on every gcode file, it's not a retained setting... I can already accomplish that effect in S3D using the global offsets, but I have to maintain 2 sets of GCode files then and in the event the offset changes (like when I change toolheads and things aren't back exactly where they were) I have to edit all my GCode again...

Re: Auto bed probing and compensation with G29 Development

Posted: Wed Aug 31, 2016 9:58 pm
by zanthor
I've done some more digging on this and confirmed it's an issue with M29 ignoring the offset value.

M28 homes everything, if I then G1 Z0 my extruders right where it should be...
M29 then probes the bed and when I G1 Z0 the extruder ignores the offset and floats in the air.

Re: Auto bed probing and compensation with G29 Development

Posted: Mon Oct 03, 2016 10:11 pm
by Weekend_warrior1999
The answer to this is posted earlier in this thread. I realize it's been while, but for future members searching the answer is in there.

Re: Auto bed probing and compensation with G29 Development

Posted: Sat Oct 15, 2016 9:23 pm
by discojon
Attached is an updated 12mm inductive probe mount that will fit the Taz 6 / 5 with Olive X stage.

Remove the .pdf estension for the STEP file

Re: Auto bed probing and compensation with G29 Development

Posted: Mon Jul 23, 2018 2:20 am
by forester
I would LOVE to get my hands on this! Any plans for making a version that will work with folks only using a single extruder?

Awesome job!

Auto bed probing and compensation with G29 Development

Posted: Thu Oct 17, 2019 2:40 pm
by Tonyaduh
They appear to be exactly the same drivers on the D2 and VCP pages, so I dont think thats your problem. Its starting to look like a bad cable. Do you have access to a Win 7 machine? If so, you could try that to rule out a hardware problem since the driver is built into the OS.