Page 7 of 10

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Wed Feb 28, 2018 9:21 pm
by ocelot27
Ok - end gcode looks very similar...

So the issue seems to be when you "stop" a print midway through in S3D using using the stop button - that's what scrambling the printer's brains - have you had that issue?

Seems like there's something wrong with the stop functionality and then trying to start a new print.

-john

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Wed Feb 28, 2018 9:25 pm
by Menissalt
What do you mean by stop button?

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Wed Feb 28, 2018 9:28 pm
by ocelot27
In the S3D machine control panel....

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Wed Feb 28, 2018 9:38 pm
by Menissalt
Oh, I use OctoPrint. I hate using slicers to print via my computer. I'd rather print from an SD card so I can't help you troubleshoot. If you figure it out and it's a bug in the firmware I'll make sure to correct it in my version.

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Wed Feb 28, 2018 10:12 pm
by ocelot27
I'm a halfwit...

Figured it out - I had mistakenly left the G26 command in the start gcode which used to be in the start gcode for the regular Taz 6 FW - this is now "mesh validation tool" - used to be "clear probe fail condition"

Still weird that it doesn't do it for the first print after the machine is booted - but I suppose it's because the bed would not have been leveled yet so it may just ignore G26 in that scenario - cool pattern though...

-john

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Wed Feb 28, 2018 11:07 pm
by Menissalt
Happens to the best of us. When I was trying to merge the latest update I kept pulling the stable release instead of the dev release and couldn't figure out why features were missing!

On another note we really should move this convo over to your thread since this is Taz 6 talk.

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Thu Mar 01, 2018 7:06 am
by ocelot27
That's another thing I was wondering - when they release new versions of 1.1.8.x how do you merge so you don't have to go through and make all the edits every time there is a release?

Also what type of bed leveling have you settled on for the BLTouch - right now I'm using Bilinear with a 3x3 grid and it's bang on perfect every time. I'm so happy to not have to deal with keeping the nozzle spotlessly clean for the whole Taz 6 washer touch thing. Do you use the double touch feature or just a single touch for each probe point?

-john

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Thu Mar 01, 2018 3:50 pm
by Menissalt
I use bilinear 4x4 with double touch

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Fri Mar 02, 2018 10:42 am
by ocelot27
Just wanted to mention something - not sure if the 5 has a heatsink on the stepper driver for the z axis - the 6 does - if there isn't one you may consider placing one on the chip due to the increased load on the driver controlling two bigger motors...

-john

Re: Taz 5 + BLTouch [Project]

Posted: Mon Jul 09, 2018 12:07 am
by Not1ofthepack
Thank you Menissalt for all that you have done and shared freely. I have tried following in your footsteps through the process you have shared here.

I do have a question / problem. I copied your posted startup code for S3D all but the ";" lines. I then went through Marlin 1.1.8 and did my best to configure everything. Attached is my Config.h and Config_adv.h ... What happens I load an STL in S3D save to SD card and then load in the TAZ5. It begins to heat up, auto levels, completes heating up, then it just jumps to "printing complete" and precedes to cool/shut down.

Please can anyone help me figure out whats wrong?