Poor HIPS printing

Help with printing with specific plastic filaments.
Post Reply
PeterT
Posts: 161
Joined: Mon Jan 04, 2016 5:50 pm

Poor HIPS printing

Post by PeterT » Wed Oct 03, 2018 11:46 am

Hi folks, well, I'm trying my hand at HIPS and I'm having a heck of a time. I finally got it to stick to the bed (after 10 attempts) but for the life of me, I can't get a decent first layer...

I am using a Taz5 with an Aerostruder head. Cura (latest version) and Gizmodorks Black HIPS.

I've messed with temps (both head and bed) and bed clearance. Nothing seems to really improve it. Here's a pic...

All suggestions appreciated.
Attachments
HIPS_print.jpg
Taz 5
Misumi hardened rods and bearings
Piercet Anti wobble Z-nut
Raspberry Pi w/ Octoprint and remote power control
Aerostrudder Head

zachah
Aleph Objects | LulzBot
Posts: 49
Joined: Mon Jul 31, 2017 9:20 am

Re: Poor HIPS printing

Post by zachah » Wed Oct 03, 2018 1:57 pm

Have you printed anything with this tool-head before?

If not it's possible that your extruder e-steps are too high. A standard tool-head has about double the e-steps of the Aerostruder. So if that wasn't set when you flashed the firmware it's possible you are over-extruding.

What are you e-steps set to currently?

PeterT
Posts: 161
Joined: Mon Jan 04, 2016 5:50 pm

Re: Poor HIPS printing

Post by PeterT » Wed Oct 03, 2018 8:11 pm

Thanks for the suggestion, but I have printed in PLA successfully as well as PETG.

esteps are set to 420.
Taz 5
Misumi hardened rods and bearings
Piercet Anti wobble Z-nut
Raspberry Pi w/ Octoprint and remote power control
Aerostrudder Head

Post Reply