Taz 6 - Dual Extruder V3 - Esteps?

A forum dedicated to the stock LulzBot TAZ 3D Printer
Post Reply
Arenesus
Posts: 4
Joined: Wed May 30, 2018 8:43 am

Taz 6 - Dual Extruder V3 - Esteps?

Post by Arenesus » Mon Jul 09, 2018 3:39 am

Hello all,

Just a quick one, I've recently upgraded my Lulzbot 6 single extruder with a Dual Extruder v3.

Now for updating the firmware, depending where I read, I get told that I need to manually record and transfer my original Esteps and Z offset but in other places (unless I'm interpreting it wrong) I've seen that I do not need to do this. Either way, I'm not clear on which I should do.

Are you please able to help clarify this? Thanks in advance.

b-morgan
Posts: 175
Joined: Fri Aug 11, 2017 8:53 am

Re: Taz 6 - Dual Extruder V3 - Esteps?

Post by b-morgan » Mon Jul 09, 2018 11:31 am

LulzBot claims that the manufacturing tolerances are small enough that nozzle offsets, z-offset, and e-steps are "correct" as set in the firmware. I haven't found a reason to mess with them after numerous prints with my Dual Extruder V3.

If you are looking for that last tweak to perfection, you could probably adjust all of those values.

Galadriel
Aleph Objects | LulzBot
Posts: 244
Joined: Mon Sep 25, 2017 10:23 am

Re: Taz 6 - Dual Extruder V3 - Esteps?

Post by Galadriel » Mon Jul 09, 2018 11:36 am

For working with the new V3 extruders you won't need to worry about the adjusting the Esteps as they are a default setting in the firmware and shouldn't need adjustment. When you revert back to your standard extruder you will want to have the Esteps for that toolhead recorded somewhere so you can adjust them back to the correct Esteps for that toolhead. I would say that if you ever have a question about something like that the most reliable location to get your information from (aside from directly from tech support) will be our OHAI. We have a guide for installing the V3 that goes over this question in Step 8 here: https://ohai.lulzbot.com/project/lulzbo ... cessories/

Arenesus
Posts: 4
Joined: Wed May 30, 2018 8:43 am

Re: Taz 6 - Dual Extruder V3 - Esteps?

Post by Arenesus » Tue Jul 10, 2018 12:58 am

That's great thank you both.

AnatomyPrinter
Posts: 4
Joined: Wed Jul 25, 2018 4:53 pm

Re: Taz 6 - Dual Extruder V3 - Esteps?

Post by AnatomyPrinter » Mon Aug 06, 2018 7:28 pm

If these settings are default in the firmware now, I shouldn't need to do anything if I'm using another slicer besides Cura LE, right?

Galadriel
Aleph Objects | LulzBot
Posts: 244
Joined: Mon Sep 25, 2017 10:23 am

Re: Taz 6 - Dual Extruder V3 - Esteps?

Post by Galadriel » Tue Aug 07, 2018 8:25 am

AnatomyPrinter wrote:
Mon Aug 06, 2018 7:28 pm
If these settings are default in the firmware now, I shouldn't need to do anything if I'm using another slicer besides Cura LE, right?
There will still be some other steps involved in using a different slicing software with your printer. We actually have a handy write up on how this is done: https://www.lulzbot.com/learn/tutorials/taz-6-gcode

Post Reply