Page 1 of 2

Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Mon Oct 22, 2018 4:30 am
by orly_andico
Tried the recommendation (heat to 290 Celsius). Also removed the extruder nozzle and stuck a 2.5mm allen key inside.

The blockage seems to be right where the metal bit is (see photo).

I was printing 1.75mm HIPS when this happened (but I've run many, many rolls of 1.75mm HIPS through this before without issue).

Filed a ticket but never got any email so not sure if it went through, hence posting here.

Image

Re: Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Mon Oct 22, 2018 7:34 am
by OutcastZeroOne
Few questions.

Had you tried to heat up the hotend and manually push material through?

Is the little fan over the heartbreak still working?

If yes to both you may need to go deeper on this. Undo the cover and unplug the extruder. There are 3 Allen screws that hold the extruder on the backside of the X-carriage that will release the assembly. From there there are 2 from under the assembly that undo the stack.

Once you get it all apart look for any cracked or damaged parts. In my year and a half of owning mine I had the base plate crack in half at the bolt holes, the tensioner crack at the bolt holes, and the mount for the hobbed bolt split just inside the bearings. I’ve attached pictures of the failed parts to show you where to look for issues. On the base I glued mine back together with some ABS pluming glueand it worked well enough for it to keep working, though I wound up making a new one with a much better fan and ducting setup to cool the hotend’s heatbreak.

Re: Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Mon Oct 22, 2018 7:46 am
by orly_andico
Had you tried to heat up the hotend and manually push material through?

Yes, up to 290. There's something super hard jammed just above the metal plate (as can be seen in the photos, I put the hex wrench down both the top and up from the nozzle end (hence I removed the nozzle tip), marked it with tape).

Is the little fan over the heatbreak still working?

Yes. I've had this Mini for about 5 months and aside from washer #1 probe issues, it has worked pretty well. Then suddenly while in the middle of a long print job, there was no plastic coming out of the extruder, and now this jam.

Been trying to find instructions for dis-assembling the extruder but haven't found any so far.

Re: Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Mon Oct 22, 2018 8:00 am
by OutcastZeroOne

Re: Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Mon Oct 22, 2018 8:26 am
by orly_andico
Based on the photos in the instructions it looks like the jam is at the very top of the heat sink. Filament probably backed up all the way up there and hardened. If I disconnect or block the extruder fan, I suppose the upper part will get hot, but it will also soften the parts of the extruder itself (and HIPS has a higher glass transition temperature than ABS, so the extruder will get soft before the block does.. :shock: )

Re: Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Mon Oct 22, 2018 8:52 am
by OutcastZeroOne
Yeah, that’s a fire hazard. I had a similar issue a while back trying to print 1.75mm PC on my 3mm Mini. I wound up having to do the job on my other machine that couldn’t reach the same temps at a much slower speed

Re: Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Mon Oct 22, 2018 9:05 am
by OutcastZeroOne
you can try to find some Limonene and let teh hotend soak in it to try and desolve the HIPS out

Re: Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Mon Oct 22, 2018 5:58 pm
by kmanley57
You would need to disassemble the hot-end to soak it. You are better off just clearing the plug after you take the top of the extruder body assembly off.

Re: Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Mon Oct 22, 2018 7:38 pm
by OutcastZeroOne
It’s 7 screws

Re: Lulzbot Mini 1 Extruder Jammed

Posted: Tue Oct 23, 2018 10:25 am
by kmanley57
It is two screws to remove the plug. The ones coming up through the aluminum plate will allow access to where the filament plug is at the bottom of the idler body.