Taz 6, moving filament reel up top, use filament guide tube or no?

Have questions? Want advice?
Post Reply
JClemens
Posts: 3
Joined: Thu May 23, 2019 4:29 pm

Taz 6, moving filament reel up top, use filament guide tube or no?

Post by JClemens » Thu May 23, 2019 4:34 pm

I'm currently printing out parts to move the filament reel up top on the extruded aluminum frame rails. For those that have already done this, did you use the filament guide tube that was originally supplied with the printer?

If yes, can you please provide pics of how you mounted the tube holder??

b-morgan
Posts: 316
Joined: Fri Aug 11, 2017 8:53 am

Re: Taz 6, moving filament reel up top, use filament guide tube or no?

Post by b-morgan » Fri May 24, 2019 11:52 am

I've moved my (two) filament spools to the top of the frame on my TAZ 6. I do not use a guide tube for either spool.

JoeBowler300
Posts: 119
Joined: Thu Apr 28, 2016 12:20 am

Re: Taz 6, moving filament reel up top, use filament guide tube or no?

Post by JoeBowler300 » Fri May 24, 2019 6:38 pm

I found without the tube guide the filament will become a bit brittle if you don't print for a while ( a week or 2) and may snap in half within a few moves possibly leaving you with a terrible jam. Other than that, I agree I don't think it's really needed. Perhaps it also helps keep it a little bit straighter to the print head as it unwraps and untwists from the spool?

I also moved my spool up top. I downloaded and printed this one - https://www.thingiverse.com/thing:2805599. As the maker suggest, mount with 3mm T-nuts (they're rather small T-nuts but bigger ones won't fit inside the rails). You can get the T-nuts on Amazon. I also put the mount on both sides not just one as his picture shows. As far as the guide tube goes, I just bought the tube from Home Depot and cut to length, length being from the print head feeder to about the top of the arch of the spool. It fits the 3mm filament perfectly! The tubing is pretty cheap so you have room to mess up and isn't super critical to get the length just right. Now, do you unspool from the top or the bottom? I've tried both and have gotten it to jam both ways. The filament wasn't "loose" and eventually bound on itself and the spool, can happen in either direction. This sort of thing can happen if your filament gets unspun from the spool a bit and you manually wrap it back on; that sort of thing. I'm unspooling from the top. I don't think a picture will really help out much but if you really want one I can oblige.

B-Hep-Spring
Posts: 59
Joined: Fri Oct 12, 2018 11:55 am

Re: Taz 6, moving filament reel up top, use filament guide tube or no?

Post by B-Hep-Spring » Mon May 27, 2019 9:52 am

I did the same thing BUT I found with the std head the filament would unwind itself a lot??? but with the Aeroe head this has stoped I did print an a Auto rewind spool holder which works but I wouldn't use the guid Tube.

JClemens
Posts: 3
Joined: Thu May 23, 2019 4:29 pm

Re: Taz 6, moving filament reel up top, use filament guide tube or no?

Post by JClemens » Tue May 28, 2019 11:09 am

Thanks everyone for the feedback!

Rp1030
Posts: 95
Joined: Tue Apr 28, 2015 9:20 am

Re: Taz 6, moving filament reel up top, use filament guide tube or no?

Post by Rp1030 » Tue May 28, 2019 7:07 pm

I printed this one and am very happy with it.. No T-nuts required.

https://www.thingiverse.com/thing:1343314

Post Reply