Leveling problem.

A forum dedicated to the stock LulzBot Mini 3D Printer
Post Reply
Gilz
Posts: 7
Joined: Fri Jan 19, 2018 6:57 am

Leveling problem.

Post by Gilz » Mon Oct 28, 2019 4:02 pm

My Mini (type1) used to gauge the Z-axis height during the pre-printing stage (just after nozzle cleaning) by descending to each of the metal discs at the corners of the buildplate in turn. The nozzle would touch a disc, back off about 1 cm, then come down more slowly and just "kiss" the disc, and retract -- then onto the next corner etc. Now, on the "second" approach instead of "kissing" the disc it remains touching it for about 1 second and meanwhile you can hear the z-axis motor still trying to turn. (It gives 3 or 4 little "tock-tock-tock" sounds). Then the nozzle backs off and does exactly the same with the other corner discs.
Has the latest software update changed the way that leveling is done, or do I need to clean the nozzle tip to ensure better electrical contact with the discs? The Z-axis offset and Estep value are correct for my machine (I always check them when up-dating the firmware). I am using Cura:3.6.20, Firmware: 1.1.9.34. I am using ABS. The nozzle wiper is new.
Strangley enough, the parts turn out as good as ever in spite of this leveling business.

Update: I cleaned the nozzle with acetone so it would make good contact with the four corner discs. I checked that there was good contact with a multimeter set to ohms. However, this did NOT cure the problem. I'm guessing there is a poor connection either from the corner discs or from the printing head to the circuit board. A broken wire? A corroded multipoint plug? I need to investigate. Anyone else met this problem.

nopick
Posts: 1029
Joined: Mon Sep 09, 2013 11:14 am

Re: Leveling problem.

Post by nopick » Tue Oct 29, 2019 6:51 am

Recent firmware changed the probing process. They are looking at the level when contact with the washer breaks to get a more accurate reading in cases where the nozzle presses the down before making electrical contact.

So, it is normal.

Gilz
Posts: 7
Joined: Fri Jan 19, 2018 6:57 am

Re: Leveling problem.

Post by Gilz » Fri Nov 08, 2019 7:28 pm

Thank you nopick. This makes sense. I am still getting the same results as before, which surprised me when I thought my Mini had gone wrong during the leveling process. I wonder why no one flagged this difference --or did they and I missed it?

nopick
Posts: 1029
Joined: Mon Sep 09, 2013 11:14 am

Re: Leveling problem.

Post by nopick » Mon Nov 11, 2019 8:16 am

It seems they changed to this method of corner measurement on some firmware and not others. I confirmed with support that this is a change being made to improve measurement performance. I didn't see the change announced anywhere.

Post Reply