Taz 6 retract before z home?

Get answers & advice for all of your 3D printing & Free Software needs here!
Post Reply
eric_german
Posts: 46
Joined: Sun Jun 09, 2013 3:31 pm

Taz 6 retract before z home?

Post by eric_german » Fri Mar 08, 2019 12:28 pm

I'm sure this has been covered before but I had no luck searching (terms are too general).

Current behavior for my Taz 6 (moar struder or stock extruder is the same):

1) Select "print from SD" through the GLCD. Taz gets up to temp. Generally there is a small (5-10mm) of filament dangling from the nozzle leftover from the prior print.

2) Taz homes Z on the disc switch with this filament dangling.

3) Taz does a retraction (not sure how much material...could check the gcode I imagine).

4) Taz runs through its wiping procedure on the brilo pad.

5) Taz homes all four bed corners, homes to start position, then prints.

Why aren't procedures 2 and 3 switched, retracting filament before homing on the disc switch? Does it matter in the end? Is the disc switch physical or electrical, ie, does the nozzle find home by closing a circuit between the nozzle and the switch like the four corners, or is it more like the older style Z home from the taz 1-5 where the nozzle physically closes a switch.

I have been trimming the filament from the nozzle when the machine is powered down, but have been (perhaps unnecessarily) paranoid about shorting the sensing circuit with say, static discharge.

Thanks.
-eric

ritmopat
Posts: 97
Joined: Wed Feb 13, 2019 9:22 am

Re: Taz 6 retract before z home?

Post by ritmopat » Fri Mar 08, 2019 6:40 pm

I wipe my head right after each print .... check out my handy wipe tool I made for just that purpose the stl is on the hardware page for taz 6 under wipe tool
Attachments
FFC7BFC7-91D2-4529-8891-90B3EBF6A385.jpeg

b-morgan
Posts: 204
Joined: Fri Aug 11, 2017 8:53 am

Re: Taz 6 retract before z home?

Post by b-morgan » Mon Mar 11, 2019 6:05 pm

ritmopat wrote:
Fri Mar 08, 2019 6:40 pm
I wipe my head right after each print .... check out my handy wipe tool I made for just that purpose the stl is on the hardware page for taz 6 under wipe tool
To save everyone from searching... viewtopic.php?f=36&t=8881&p=45352#p45352

Post Reply